Patrik i Erik Buza

buza

Proteklog vikenda svjedočili smo jednoj pomalo nevjerojatnoj situaciji. Mladi kickboksač Erik Buza (15), rođeni Hrvat, nastupio je za reprezentaciju Srbije na Europskom prvenstvu i uzeo zlatno odličje. Do sada se nije znalo puno o konfuznoj situaciji osim da je KBK Armus suspendirao Erika, kao i njegova brata blizanca Patrika te da nemaju pravo nastupa za Hrvatsku kao i da se obitelj zbog toga odlučila potražiti rješenje u Srbiji, piše Dnevno.

Pozadina priče bila je dosta nerazjašnjena pa smo upitali Erikovu majku Vesnu Stanković-Buzu da nam objasni što se zapravo odigralo i kako je moguće da su tako talentirani mladi borci završili u reprezentaciji Srbije umjesto da osvajaju medalje za Hrvatsku.

“Moji sinovi Erik i Patrik Buza rođeni su u Hrvatskoj isto kao i ja, od svoje pete godine treniraju kickboksing, višestruki su državni prvaci Hrvatske i nikad nisu pozvani u reprezentaciju. Trener im je obećao ako osvoje državno u full contactu, da ih vodi na svjetsko prvenstvo, na koje naravno nisu otišli iako su osvojili taj turnir u Osijeku”, započela je priču Vesna Stanković-Buza.

“Trenirali su tri godine u KBK Armus u Zagrebu, za one koji ne znaju jedan od trenera je u svibnju propucan sa šest metaka ispred svog noćnoga kluba Element u Španskom. Kad smo čuli da će se na Armus baciti bomba u travnju 2016. godine, izvukli smo djecu van iz tog kluba jer mi je život djece drag. E zato su suspendirani na godinu pa onda na još dvije”, pojašnjava nam majka talentiranih kickboksača svoju stranu priče.

“Zato što je Armus izgubio dva najveća talenta koja je imao i koja će ikada imati, iz zlobe se moja djeca nisu smjela natjecati u Hrvatskoj gdje god ih ja prijavila. Jer traju suspenzije koje je HKBS podržao, a ja sigurno neću dopustiti da mi djeca trunu doma. Oni i dalje vrijedno treniraju u Zagrebu s trenerom Marko Bračićem, kojem se ovim putem zahvaljujem jer je pridonio osvajanju europskog zlata, svojim radom s dečkima”, kaže Vesna Stanković-Buza.

“Na sve moje molbe HKBS se oglušavao godinu i pol pa smo potražili drugo rješenje da bismo djecu održali u ovom sportu jer je očito bio cilj da izgube volju. Idemo tamo gdje smo dobrodošli. Tek nakon djelovanja sportske inspekcije koja je pronašla nepravilnosti i rekla da djeca nisu smjela biti suspendirana, neki dan sam dobila ispisnice, do tada nitko nije maknuo malim prstom da se djecu ne sputava”, konkretizira Vesna.

“Okrenula sam cijelu Hrvatsku, pravobraniteljicu za djecu sve moguće institucije da se djeci pomogne, vodili borbu skoro dvije godine, a za to vrijeme uredno djecu vodili van Hrvatske na natjecanja po Bosni, Srbiji, Crnoj Gori gdje su se u Hrvatsku vraćali sa svakog natjecatelja sa zlatom i peharima, a za to vrijeme HKBS šalje susjednim zemljama obavijest o suspenzijama koje uopće nisu smjele biti, ne za uzornu djecu, uzorne, vrhunske sportaše”, objašnjava Vesna Stanković-Buza.

“Pa da vas pitam na kraju koji bi roditelj držao djecu u klubu gdje se svako malo događa neka neugodnost, gdje ti je djeci život ugrožen jer nikad ne znaš kad će tko baciti neku bombu”, pitala se majka.

Obitelj i dalje živi i djeluje u Hrvatskoj i to što dečki nastupaju za Srbiju nimalo ne utječe na ljubav prema njihovoj domovini. “Mi smo se vratili u Lijepu našu i imali odbor za doček i čestitke sa svih strana jer ovdje se radi o sportu i uspjehu mladog talentiranog borca, koji nije zaslužio imati ovakav tretman u svojoj državi”, veli Vesna.

Spominje i jedan detalj s Europskog prvenstva. “Na odlasku iz Skopja ga je prijateljica iz hrvatskog kluba molila da zamijene majice sto su i učinili, lijepo bi i ispravno bilo da je mogao nastupati u ovoj majici koja mu i pristaje i gdje pripada”, veli pomalo razočarana Vesna.

Na koncu otkriva kako im je u dobivanju državljanstva pomogao legendarni srpski vaterpolist i bivši član zagrebačke Mladosti, a danas ministar mladosti i sporta u srpskoj vladi, Vanja Udovičić.

“Nitko nije rođen u Srbiji već su Srbi pametan narod koji zna prepoznati kvalitetne sportaše, te je mom sinu ministar sporta i mladih Vanja Udovičić potpisao preporuku za dobivanje državljanstva na temelju njegova uspjeha da mu se omogući daljnji nastup na europskim i svjetskim prvenstvima. A zamislite isti taj ministar je bivši vaterpolist i porijeklom iz Hrvatske”, napominje za kraj Vesna Stanković-Buza.

KBK Armus ima svoju stranu priče

Ipak, svaka priča ima dvije, a u ovom slučaju tri strane. Vesna je majka koja će učiniti baš sve što je potrebno za boljitak i sportski razvoj svoje djece, ali priča je ipak malo komplicinarija i dublja. Predsjednik kickboksačkog kluba Armus, Ivica Ivić, tvrdi kako je sigurnost u njegovu klubu garantirana svoj djeci i otkriva koja je pozadina tako dugačke suspenzije braći Buza.

“Erik i Patrik Buza upisani su u službeni registar evidencije članova kickboksing kluba Armus dana 10. rujna 2013. godine i kao vrsni i talentirani dječaci uvršteni su u natjecateljski program. Ubrzo kreću na natjecanja, turnire niže razine, kako bih stekli natjecateljsko iskustvo i s time krenuli na važna natjecanja kao što su hrvatska prvenstva i međunarodne turnire koji se boduju za ‘rating’ listu Hrvatskog kickboksing saveza kao i svjetske kickboksing organizacije WAKO. Uvrštenjem na listu ulazili su u konkurenciju za sastav Hrvatske kickboksing reprezentacije u svojoj dobnoj skupini. Svojim radom i zalaganjem te radom trenera po posebnom programu u koji ulaze isključivo odabrani članovi koji su zaista napredni i potencijalni kandidati za vrhunski napredak pa tako i postizanje zapaženih rezultata u sportu kickboksingu. Erik i Patrik s klubom nastupaju na turnirima te pokazuju talent i postižu odlične rezultate na natjecanjma te se upućuju kako navodimo sukladno programu i na Hrvatska kickboksing državna prvenstva u kickboksing disciplinama ‘lightcontactu’ te ‘kicklightu’ u dobnim skupinama stariji kadeta”, pojašnjava nam detaljno Ivić put braće Buza u njegovu klubu.

“Uz veliki trud i odricanje trenera djeca vrlo brzo napreduju te dolaze u fazu kada su u svojim kategorijama nadmašili svoju konkurenciju i postaju državni kickboksing prvaci u dobnoj skupini stariji kadeta. Putuje se na sve turnire u Hrvatskoj što isključivo klub financira od prijevoza startnina za natjecanja i opreme”, nastavlja Ivić.

Gdje je nastao problem?

Naglasio je potom kako su dečki vrlo brzo prerasli svoju generaciju. “Roditelji su vidjeli brz i velik napredak svoje djece te su od trenera tražili da ih vod na međunarodne turnire i da nastupe u ringu ka juniori iako su još u dobnoj skupini starijih kadeta, a kao takvima nije dozvoljen nastup u ringu i u takozvanim tvrdim disciplinama. Trener savjetuje roditeljima odnosno majci koja to potencira jer ona vidi sinove kao našeg proslavljenog borca Mirka Filipovića, da pričeka još malo da djeca odrastu jer se u ringu zadaju jaki udarci da od takvih udaraca mogu djeca imati velike posljedice jer im je glava premekana za takve udarce. Trener naglašava da on prvenstveno želi dobro djeci i djecu želi zaštititi od povreda te da se djeca prvenstveno trebaju baviti sportom, a onda ako su sposobni i na natjecanja”, veli Ivić.

Objasnio je potom kako se Vesni Stanković-Buza to nije svidjelo. “Njihovoj majci gospođi Vesni Stanković-Buza to se nije svidjelo jer ona želi da se njena djeca bore u ringu što je u njihovoj dobi pogubno. Eto, u to vrijeme je u Engleskoj dijete u ringu smrtno stradalo, a otac mu je bio trener i ponovno rekoh da to ne želim”, govori Ivić.

I tu je, prema njegovoj strani priče nastao problem. “Gđa Stanković Buza bez suglasnosti trenera i bilo koga u klubu odvodi djecu u drugi klub što je protiv pravila kluba i Hrvatskog kickboksing saveza te se obraća Hrvatskom kickboksing savezu, a ne klubu, što je opet pogrešno, a na poziv da dođe u klub ona i djeca jer počinju pripreme za važno natjecanje to me kategorički odbila”, govori nam svoju stranu priče šef kluba Armus.

Ivić potom navodi kako se majka braće Buza odlučila “obračunati” s klubom na nešto radikalniji način. “Pogrdnim nazivima i raznim psovkama na društvenim mrežama je govorila o klubu i treneru te ostalim članovima koji treniraju u klubu, kao što je i neke članove nagovarala da odu iz kluba jer su uvjeti loši i loši treninzi, iako su djeca postigla odlične rezultate te je klub proglašavan najboljim klubom u HKBS – u kao i u Zagrebačkom kickboksing savezu”, pojašnjava Ivić.

Završili na sudu

Inače, Ivica Ivić i Vesna Stanković-Buza završili su na sudu. Ivić je tužio gospođu Stanković-Buzu zbog klevete, a u nastavku donosimo kopiju zapisnika, odnosno, sudskog rješenja, koju nam je dostavio Ivić. Prema zapisniku tužba je odbačena nakon što se Stanković-Buza ispričala Iviću, a on je to prihvatio.

S druge strane, majka braće Buza pak tvrdi kako je čelnik KBK Armusa još 2016. godine, pokušao iznuditi od njih veću svotu novca (60.060 kuna) kroz članarine, individualne treninge i potrebe registracije.

Dodatna suspenzija

Šef Armusa tvrdi kako je nakon toga zvao braću Buza natrag u klub, ali obitelj je to odbila i zbog toga je došlo do suspenzije. “Nakon nekoliko poziva Eriku i Patriku da dođu na trening u klub isti su odbili te se tada sastala disciplinska komisija kluba koja je predložila stegovnu mjeru Upravnom odboru kluba za neodgovorne članove. Na sjednici Upravnog odbora donesena je odluka o suspenziji na šest mjeseci za Erika i Patrika Buzu, a Skupština kluba na svojoj sjednici verificirala odluku te im je dana mogućnost uz nadzor komisije prijevremeno ukidanje iste”, govori Ivić.

Ivić dalje navodi kako im je izrečena suspenzija te kako su se oni na nju oglušili. “Izricanjem mjere suspenzije izrečena im je zabrana nastupa na svim natjecanjima u Republici Hrvatskoj u nadležnosti HKBS – a te WAKO svjetske kickboksing organizacije čiji je član HKBS na što su se oglušili i dalje kršili odredbe Statuta kluba te natjecateljskog i stegovnog pravilnika”, priča Ivić.

“Majka braće Buza upućuje nam u klub sve moguće inspekcije te prijavljuje trenera i članove Upravnog odbora na policiju i državno odvjetništvo te smo prošli sva moguća ispitivanja poradi zbog neutemeljenih priča koje su štetile nama kao upravi kluba i klubu. Mi samo  želimo trenirati djecu i da se djeca bave sportom, a oni koji se žele natjecati i natječu, nastupaju na natjecanjima svih razina teže ka postizanju vrhunskih rezultata, što je cilj svakog sportaša, natjecatelja, a to očito gđa. Stanković-Buza nije mogla shvatiti pa je išla svojim putem”, komentira Ivić.

Pojasnio je i zašto su braća suspendirana na dodatne dvije godine. “Ne poštujući niti jednu odluku klupskih tijela Erik i Patrik nastupaju po raznim turnirima u BiH te Srbiji što je bilo nedopustivo jer je gospođa Stanković-Buza prilikom svakog boravka na turniru koristila priliku kako bih mogla ružno govoriti i pisati o Armusu. Temeljem toga Skupština kluba donosi odluku o suspenziji na 12 mjeseci pa na 24 mjeseca zbog nedoličnog ponašanja kršenja odredbi tijela kluba i kodeksa sportaša”, objašnjava Ivić.

“Na sve upite od strane sportske inspekcije, klub je dao pisano obrazloženje uz prilog svih odluka i zapisnike sa održanih sjednica Skupštine kluba prilikom izricanja stegovne mjere suspenzije”, objasnio je Ivić.

“Erik i Patrik su u kickboksing klubu Armus uz vodstvo trenera Ivice i Stipana Ivića dobili najbolju osnovu i temelj kickboksinga što je sada i vidljivo jer je Erik osvojio zlatnu medalju na europskom prvenstvu održanom u Skoplju, samo ne za Hrvatsku već za Srbiju”, završio je Ivić.

Objašnjenje Saveze o suspenziji

Za objašnjenje o potvrdi suspenzije obratili smo se i Hrvatskom kickboksačkom savezu, to jest, njihovom predsjedniku Tomislavu Bilandžiću. Bilandžić je vrlo detaljno objasnio zašto su braća Buza suspendirana.

“Na žalost, pojedini mediji u Republici Hrvatskoj prenijeli su, a bez da su prethodno provjerili istinitost priče, natpise određenih srpskih medija u svezi Erika Buze. Upravo zbog toga, kao Savezu nam je u interesu istinito i cjelovito pojasniti slučaj Erika Buze”, započeo je razgovor Bilandžić pa je uputio čestitku mladom borcu na osvojenom zlatu.

“Kao predsjednik Hrvatskog kickboksing saveza, u ime Saveza i svoje osobno, želim čestitati Eriku na osvajanju zlatne medalje na europskom kickboksing prvenstvu. Njemu i njegovom bratu Patriku želim puno sreće i uspjeha kako u sportu, tako i u privatnom životu. Žao mi je što se Erik na ovom natjecanju nije nalazio u sastavu hrvatske kickboksing reprezentacije i što se više neće moći natjecati za Hrvatsku, budući da je nastupio za Srbiju”, govori Bilandžić.

Hrvatska se nije odrekla braće Buza

Objašnjava kako se Hrvatska nije odrekla Erika i Patrika i kako je ta konstatacija u potpunosti netočna i kako ga nije suspendirao Savez, kao što se pisalo.

“Netočno je međutim, da se Hrvatska odrekla Erika, kao i što je netočno da ga je suspendirao Hrvatski kickboxing Savez. Braću Erika i Patrika Buzu nikada nije suspendirao Hrvatski kickboksing savez, već je iste prošle godine suspendirao matični kickboksing klub Armus iz Zagreba u kojem su trenirali i za koji su se natjecali tri godine”, objašnjava Bilandžić.

“Nakon državnog prvenstva koje se održalo prošle godine u veljači u Osijeku, u Savez se javila majka braće Buza i rekla da njezini sinovi više neće trenirati i natjecati se za kickboksing klub Armus već, da će nastupati za drugi klub. Na upit imaju li ispisnicu kluba za koji su do sada nastupali, ista je rekla da nemaju. Gospođi je pojašnjeno da mogu trenirati u kojem god klubu žele, ali ako nemaju ispisnicu kluba za koji su do sada nastupali, sukladno Registracijsko-natjecateljskom pravilniku Hrvatskog kickboksing saveza, na žalost, neće se moći natjecati godinu dana od zadnjeg natjecanja na kojem su nastupili za matični klub”, govori Bilandžić.

Kaže kako je urgirao da se braći Buza daju ispisnice. “Osobno sam zvao odgovorne osobe u KBK Armus i zamolio da se djeci daju ispisnice, ali mi je odgovoreno da isti imaju određenih neispunjenih obaveza prema klubu, te kada te obaveze budu ispunjene, da će dobiti ispisnicu. Majka Vesna je smatrala da nemaju nikakvih obaveza prema klubu i nakon toga na jedan dosta neprimjeren način iznijela niz osuda u svezi čelnih osobe KBK Armus. Nakon toga KBK Armus donio je odluku o suspenziji braće Buza o čemu je izvijestio Hrvatski kickboksing savez. Kada je majka Vesna Stanković-Buza saznala za suspenziju obratila se gotovo svim institucijama u Republici Hrvatskoj (državnoj pravobraniteljici za djecu, policiji, državnom odvjetništvu, Hrvatskom olimpijskom odboru, sportskoj inspekciji). Nakon što smo bili upoznati s time, vodstvo Saveza je zauzelo stav da ćemo pričekati nalaze državnih institucija i sukladno njihovom mišljenju i postupiti”, objašnjava Bilandžić.

Savez je donio rješenje kako mladi borci nisu trebali biti suspendirani, ali bilo je prekasno. “Na prvom sastanku Upravnog odbora nakon što je sportska inspekcija donijela rješenje da nije trebalo suspendirati Erika i Patrika Buzu, donijeli smo odluku da se isti mogu registrirati za bilo koji kickboksing klub u Republici Hrvatskoj. U međuvremenu su braća Buza nastupala na natjecanjima u Bosni i Hercegovini, Srbiji i drugim državama, da bi na koncu, Erik Buza nastupio za Srbiju na upravo održanom kickboksing europskom prvenstvu za juniore i kadete u Skopju”, priča Bilandžić.

Što kaže Registracijko-natjecateljski odbor?

Objašnjenje je ponudio i Romeo Deša, predsjednik Registracijsko-natjecateljskog odbora.

“Dakle, inspekcija nije ukinula odluku kluba o prvoj suspenziji, već odluku kluba o drugoj dodatnoj suspenziji na koju se klub žalio i postupak je još uvijek u tijeku. Odluku o drugoj suspenziji klub je donio zbog kršenja prve suspenzije. Unatoč tome, UO HKBS je na svojoj prvoj sjednici (20. srpnja 2017.) čim je primio obavijest Sportske inspekcije (putem e-maila preko gđe. Buza od 3.srpnja 2017.) da se ukida druga suspenzija donio odluku o suglasnosti da se braća Buza registriraju za bilo koji drugi klub – član HKBS-a. Registracijski odbor HKBS-a nikada nije službeno dobio obavijest o ukidanju odluke o dodatnoj suspenziji kluba”, tvrdi Deša.

“Nadalje, HKBS je mogao (sukladno WAKO Pravilima) zapriječiti njihovu registraciju za Kickboks savez Srbije (o čemu je njihovo tajništvo obaviješteno čim su nastupili na državnom prvenstvu Srbije), ali to nismo željeli službeno zatražiti jer bi time zasigurno zapriječili braću Buza u daljnjem sportskom napredovanju. HKBS ima i Registracijski pravilnik i Natjecateljki pravilnik kao dva odvojena pravilnika, ali ima Natjecateljsko-registracijski odbor”, pojasnio je detalje Deša.

Važan je samo boljitak mladih boraca

Na koncu valja samo naglasiti, što su svi sugovornici potvrdili, braća Buza su izrazito talentirani mladi borci s potencijalno vrlo perspektivnom karijerom. Nažalost, odličja neće prikupljati za Hrvatsku, ali njihova karijera se nastavlja i nevažno je pod kojom zastavom će se boriti, hrvatskom, srpskom, rumunjsko, burgarskom, njemačko, engleskom, važno je da dečki napreduju i ostvaruju svoje ambicije.

Šteta je što se već na samom početku karijere mladići moraju suočavati s proceduralnim i administracijskim problemima, no, ovo se nikako ne smije karakterizirati kao “mrlja” u njihovoj karijeri.

Dnevno

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>